LordProduction
  • Start
  • Om
  • Kontakt
  • Tjänster
    • Försäljning av bilder
    • Annonsproduktion
    • Inskanning av diabilder
  • Bildbank
    • Botkyrka
    • Danderyd
    • Företagsinspiration >
      • FöretagsInspiration nr 1 2008
      • FöretagsInspiration nr 2 2008
    • Haninge
    • Huddinge
    • Ingrid Lord drawings
    • Järfälla
    • Kalmar
    • Katrineholm
    • Lidingö
    • Nacka
    • Sollentuna
    • Solna
    • Stockholm >
      • Gamla stan & Riddarholmen
      • Hammarby sjöstad
      • Kungsholmen
      • Norrmalm
      • Södermalm
    • Södertälje
    • Tyresö
    • Täby
    • Upplands-Väsby
    • Övriga världen >
      • Filippinerna
      • Frankrike

Sollentuna 2013:
Överby kvarn, Sollentuna kyrka, Maratonstenen, Edsvik konsthall och Edsbergs slott

Källor: Sollentuna kommuns hemsida, Sollentuna Hembygds förening, Svenska kyrkan, Slottsguiden och Wikipedia
OBS! Klicka på bilderna för att få bildspel med undertexter! Du kan använda sökrutan uppe till höger som en enklare hjälp om du söker något speciellt.
Prisgrupp C
Överby kvarn. Det lär ha funnits sex väderkvarnar i Sollentuna, men idag är endast kvarnen i Överby kvar. Kvarnen är byggd i mitten av 1800-talet, men har inte varit i reguljär drift sedan 1909 då den siste mjölnaren, Abraham Karlsson, flyttade från Överby.
Kvarnen skänktes 1943 till Sollentuna Hembygdsförening av ägaren Karl Nordgren. Den var då i mycket dåligt skick. År 1992 började en grupp att restaurera kvarnen för att få den i körbart skick igen. Mycket arbete fordrades, bl.a. med nya kvarnstenar och nya vingar. I maj 1995 återinvigdes kvarnen.
Vill du ha närproducerat mjöl när du bakar bröd eller steker pannkakor? Då kan du passa på att åka till Överby väderkvarn i mitten av april.
Sedan kvarnen renoverades, har föreningen varje vår och höst bjudit in till en kvarndag. På den traditionsenliga kvarndagen kan besökarna köpa och hjälpa till att sikta mjöl. Om det blåser tillräckligt kan man även se på när mjölet mals.
Överby kvarn är en så kallad hättkvarn vilket innebär att kvarnhuset står fast på marken och överdelen, hättan, är rörlig och kan vridas mot vinden. Kvarnen har två kvarnstenar och består av tre våningar.
Överby kvarn
Överby kvarn
Överby kvarn
Överby kvarn
Utsikt från Överby kvarn
Sollentuna kyrka
Sollentuna kyrka ligger i en socken som har varit tidigt bebodd. Här finns en kontinuitet av fornlämningar från stenåldern och framåt.
Kyrkan byggdes i slutet av 1100-talet och bestod av det nuvarande tornet och långhusets två västligaste travéer.
Det ursprungliga koret var smalare än långhuset. Tornet var lägre än i dag och uppdelat i flera våningar. Rummen användes som skydd i orostider och som förråd. Huvudingången låg i väster.
I slutet av 1200-talet breddades och förlängdes koret och sakristian uppfördes i norr. Kryssvalven i tegel tillkom förmodligen under 1300-talets första hälft och under 1400-talet höjdes tornet och vapenhuset byggdes i söder.
Nästa radikala förändring av kyrkan inträffade under 1600-talets första hälft, då det polygona högkoret byggdes som gravkor åt familjen Berndes på Sollentunaholm. Byggnaden i senrenässans stil, lades under gemensamt tak med resten av kyrkan och över koret placerades en takryttare.
1780 fick fönstren sitt nuvarande utseende och fasaden putsades. Tornkrönet uppfördes 1841. 1902 knackades kalkmålningarna från 1400-talets andra hälft fram. De restaurerades hårt och okänsligt, något som man försökte reparera 1938-39.
Av långhusets målningar återstår endast fragment, däremot är en större del av målningarna bevarade i vapenhuset. Där kan man se Den fromme och den världsliges bön och Livets lyckohjul. Målningarna hör till den skola som företräddes av Albertus Pictor.
Altaruppsatsen är troligen ritad av Erik Palmstedt 1781. Kyrkans medeltida altarskåp hänger på norra väggen och är signerat 1475 av Jordan Målare. Centralmotivet är korsnedtagningen som flankeras av S:t Erik och S:t Lars.
Därunder finns sex profeter. I flyglarna står bl a apostlar och helgon. Flyglarnas utsidor har målningar, däribland en kalvariegrupp. Dopfunten från 1200-talets andra hälft är en paradisfunt med musselformad cuppa.
Norra väggen har inga fönster för därifrån kommer ondskan, ansåg man. Det var på norra sidan som kvinnorna fick sitta. Männen satt på södra sidan. Fönstren har successivt utvidgats för att släppa in mer ljus. Kyrkan rymmer ca 200 personer.
Kvarlevorna efter Sveriges kung Gustav Vasa och hans båda drottningar förvarades i Sollentuna kyrka en natt 1560 på väg mot Uppsala. Med dem vakade inte mindre än 30 präster och tre biskopar.
Maratonstenen. Minnessten från Stockholmsolympiaden 1912. Vid Sollentuna kyrka i Norrviken står denna minnessten där det olympiska maratonloppet hade sin vändpunkt. Den bär inskriptionerna: Marathon Vändpunkten och 1912. Konstnär var Torben Grut, som även ritade Stockholms stadion.
Minnesstenen kom upp året efter olympiaden. Maratonstenen kom till på initiativ från Olympiska kommitéen som anslog en summa på 200 kr för ändamålet. Då den summa inte räckte uppvaktades dir. Jäger från Granitaktiebolaget som valde att skänka monumentet.
Shiso Kanaguri, "japanen som försvann”, han deltog i de olympiska sommarspelen 1912 och blev känd för att ha försvunnit under maratonloppet - och för att ha fullbordat det (utom tävlan) 55 år senare. Kanaguris resa till spelen per ångbåt och den transsibiriska järnvägen tog nära tre veckor. Väl framme i Stockholm led han av sömnproblem på grund av de bullriga spårvagnarna utanför hans hotell och han hade också svårt att ställa om till den risfria svenska kosten. Tävlingsdagen började illa - den utlovade bilen som skulle ta Kanaguri till Stadion uteblev, och han var i stället tvungen att springa till starten. Dagen var mycket varm och hälften av de 68 löparna tvingades bryta. En av löparna, portugisen Francisco Lazaro, kollapsade av vätskebrist och avled följande dag.
Kanaguri passerade loppets vändpunkt, kyrkbacken i Sollentuna där Maratonstenen nu står och kom efter cirka tre mil förbi en trädgård i Tureberg, där den vänliga familjen Petré bjöd honom att slå sig ner vid deras kaffebord och ta för sig av hallonsaft och bullar. Han skämdes nu för att han brutit och reste tillbaka till Japan utan att lämna något besked till arrangörerna. Kanaguris mystiska försvinnande var en av de intressantaste händelserna under ett av de största evenemangen som ägt rum i Sverige. Hans öde blev en gåta som det spekulerades i och skämtades om under flera årtionden.
Det var inte förrän i samband med olympiadens femtioårsjubileum 1962, som den kände sportjournalisten Oscar Söderlund lokaliserade Kanaguri. Några år senare bjöds han till Sverige där han vid 76 års ålder fick möjlighet att avsluta loppet, och till sist gick i mål efter 54 år, åtta månader, sex dagar, åtta timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder. Den 14 juli 2012 anordnades ett jubileumsmarathon i Stockholm och en minnesplakett avtäcktes vid en ceremoni i Sollentuna. Ättlingar till familjen Petré som förbarmat sig över Kanaguri deltog liksom Japans ambassadör. Plaketten sitter där familjen Petrés hus låg 1912. Huset är rivet och där ligger nu idrottshallen Satelliten.
Edsviks konsthall öppnade i mars 1996. Byggnaderna på Stallbacken består av stall och ladugårdsbyggnader som ursprungligen hört till Edsbergs slott, som ägs av Sollentuna kommun sedan 1970-talet. Intill konsthallen ligger MC Collection museum.
Stallbackens vänner bildades 1986 i syfte att få stånd till en bygdegård i Sollentuna som omnämndes Duvslaget. Ambitionen att driva en konsthall uppkom med Konstnärsgruppen Edsvik, som bildades 1985 av en grupp Sollentunakonstnärer. Gruppen lämnade i maj 1994 en idéskiss och projektbeskrivning till Konsthall Stallbacken för att skapa en mötesplats för kulturarbetare, näringsliv och allmänhet inom och utom kommunen med betoning på samtidskonst. Konsthallen invigdes i mars 1996.
Under konsthallschef Maria Fridh och Stefie Goudaki genomfördes ett antal uppmärksammade utställningar som lockade konstintresserade till Sollentunas nya begivenhet. Det visade sig svårt att få ekonomin att gå ihop. Verksamheten lades ner 2003. Ricardo Donoso installerades som ny chef och konsthallen återinvigdes den 2 april 2005 med utställningen Corpus med sex av Mexicos nu levande konstnärer som visar måleri, videokonst och objekt. Samt utställning med grafik och akvareller av nobelpristagaren Günter Grass med motiv från H.C. Andersens värld.
Logen som idag heter Konsthall Öst (belägen på den östra sidan av gårdsplanen) uppfördes 1835. Utanför logen fanns tidigare ett tröskverk som drevs av oxar i en vandring, denna var placerad på den östra långsidan och finns nu på Hersby hembygdsgård. Ladugården som idag heter Konsthall Väst uppfördes cirka 1760 och hade kapacitet för 70 mjölkkor. Samtliga byggnader var i drift inom jordbruk som upphörde i mitten av 1950-talet. Därefter fanns ett antal mindre företag beläget på området bland annat bilverkstad.
År 1996 beslöt Sollentuna kommun att bygga om logen varpå man anlitade arkitekter från BJ-Konsult AB för att inrymma Edsvik konsthall. Åren 2007 och 2009 byggdes även ladugården om för att inrymma konstskola och konsthall, av Kask arkitektur AB och Reppen Lizell AB.
En av de fyra skulpturer i granit av den japanske konstnären Keizo Ushio som har monterats upp utanför Edsviks konsthall.
Utsikt över Edsviken. Den är Sollentunas kontakt med havet. Edsviken tränger in i kommunen från Saltsjön i sydost och skapar med sitt bräckta vatten en unik miljö för djur och växter.
Flera havsstrandväxter finns runt Edsviken. Här växer strandförgätmigej, spjutmålla, saltgräs, havssäv, blåsäv, salttåg och strandsvingel. Strandförgätmigej är en sällsynt växt i Sverige. Fågellivet i Edsviken är också speciellt. Här finns strandskata, som är en typisk kustfågel. Vitkindade gäss rastar i viken på höstarna.
Edsviken är Sollentunas största och djupaste sjö. Den är 20 meter djup som mest. Landskapet runt sjön är omväxlande och dramatiskt och höjdvariationerna stora.
Edsviken är en av Sollentunas mest välbesökta sjöar. Den används för bad och fiske och är populär bland båtägare. På vintern är det många som åker skridskor på Edsvikens is. Vid sjöns norra strand ligger Edsbergs slott och Edsbergsparken som lockar besökare året runt. Längs stranden i parken finns en vacker strandpromenad.
Edsbergs slott. Edsbergs första byggnad uppfördes i slutet av 1620-talet av fogden Henrik Olofsson. Han fick då tillstånd av kungen, Gustav II Adolf, att uppföra ett värdshus på platsen. Detta värdshus är idag känt som Edsbacka krog.
Under 1630-talet blev greven och riksskattemästaren Gabriel Bengtsson Oxenstierna ägare till gården som på den här tiden var ett stort trähus, och under de kommande drygt 100 åren gick huset i arv inom släkten Oxenstierna.
År 1757 köpte Ture Gustaf Rudbeck, Edsberg och en ny tidsperiod i slottets historia tog vid. Rudbeck var under sin livstid bland annat militär, politiker, lantmarskalk och överståthållare i Stockholm.
Ture Gustaf Rudbeck lät i alla fall riva trähuset och uppförde istället en tegelbyggnad med fasta flyglar och valmat mansardtak på den gamla grunden efter trähuset. Efter Ture Gustaf Rudbecks död på Edsberg 1786 ärvde hans son Per Alexander Rudbeck slottet.
Slottet var i släkten Rudbecks ägo i knappt 200 år då Sollentuna kommun köpte det i slutet av 1950-talet. Byggnaden renoverades på 1990-talet och är idag öppet för allmänheten. På slottet har det sedan 1959 bedrivits högre musikutbildning och verksamheten är idag en del av Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Celebra gäster som besökt slottet är bland annat Malla Silfverstolpe, som var barnbarn till Ture Gustaf Rudbeck, författarinnan Fredika Bremer, författaren Carl Jonas Love Almqvist samt konstnären Anders Zorn.
Parkområdet bjuder på många aktiviteter: Ha en picnic i parken, njut av porlande bäckars ljud och den stora parkens växtligheter. Eller ta med barnen på öppet hus i slottet, på en visning av Edsvik konsthall eller motorcykelmuséet MC Collection. Njut av Stallbackens utsikt, eller boka bord på någon av områdets restauranger och värdshus.
Edsbergs slott
Edsbergs slott
Edsbergs slott
Fontänen i slottsparken nedanför slottet.
Fontänen i slottsparken nedanför slottet.
Fontänen i slottsparken nedanför slottet.
Fontänen i slottsparken nedanför slottet.
Fontänen i slottsparken nedanför slottet. Edsviken syns i bakgrunden.
Edsbergs slott, vy söderifrån
Edsbergs slott, vy söderifrån
Edsbergs slott, vy söderifrån
Edsbergs slott, vy söderifrån
Edsbergs slott, vy söderifrån
Edsbergs slott, vy söderifrån
Edsbergs slott, vy söderifrån
Edsbergs slott, vy söderifrån
Edsbergsbäcken. Den lilla bäcken rinner genom slottsparken. Den anlades 1969 och är konstgjord, den förses med friskt källvatten som pumpas upp ur grusåsen.

Sollentuna 2009 och äldre

Prisgrupp B: Hersby hembygdsgård, Klasro skolmuseum och Väsby gård med Floras trädgård och Bergendals kursgård.
Prisgrupp A: Sollentuna kyrka, Maratonstenen och Överby kvarn.
Källa: Sollentuna kommuns hemsida
Obs! Klicka på bilderna för att få bildspel med undertexter!
Hersby hembygdsgård Sollentuna
Sollentuna kommun köpte år 1936 Hersby gård
Motivet var att i framtiden kunna ge en bild >
> av en bondgård i det gamla Sollentuna.
Äldre byggnader från andra platser i Sollentuna >
> har flyttats hit. En gång om året arrangeras >
> skoldagar, då Sollentunas mellanstadiebarn >
> får en inblick i gammalt hantverk, hushållsarbete m m
Hersby hembygdsgård
Klasro skolmuseum som byggdes 1804
Till 1871 var den Sollentunas enda skola
Mellan Bögs gård och Väsby gård på Östra Järvafältet >
> finns odlingslandskapets historia bevarad.
Här har jordbruket präglat landskapet från bronsålder >
> och ända in i nutid. Fossila åkrar visar var bronsålderns >
> bönder tog upp de första odlingarna. Från järnåldern >
> finns fornborgar, gravfält, stensträngar, boplatser >
> och åkrar. Här finns en bit levande landsbygd med >
> rötter långt tillbaka i forntiden. Vid Väsby gård >
> ligger Floras trädgård där växter visas som har funnits >
> i människans närhet under olika tider, från forntid >
> fram till idag. Trädgården rymmer ca 200 växter som >
> är grupperade efter växtmiljö. Trädgården >
> startades 1993 i samarbete mellan Sollentuna kommun >
> och Naturskyddsföreningen.
Highland Cattle på Väsby gård. De kallas även >
> skotsk höglandsboskap och är köttdjur och >
> sannolikt ättlingar till den europeiska uroxen.
De används som betesdjur på Väsby sjöäng. Korna har >
> också blivit en attraktion och lockar många besökare.
Odlingslandskapet mellan Bög och Väsby
Väsby gård Sollentuna
Bergendals kursgård. Det började med det lilla...
...Snickartorpet, känt sedan 1650. Det hörde ursprungligen
...till Kummelby gård som i sin tur hörde till Edsbergs slott.
Omkring 1800 ändrades namnet till Bergendal. Den...
..sista torparen avled 1852 och då var dagens stuga nyligen...
..byggd. Torpet är fortfarande i bruk. 1910 köpte godsägare...
...Ragnar Liljenroth torpet. Tre år senare stod herrgården...
...med flyglar färdig. Granhäck planterades runt ...
...Kummelby äng och ek och bok i dess närmaste...
...omgivningar. I Herrgårdens salong hänger godsägarens...
...porträtt. I övrigt är den möblerad i Svenskt Tenns...
...och Josef Franks anda. Familjen Liljenroth hade flera..
...anställda som passade upp och hjälpte till att sköta...
...trädgården och ladugården. Godsägare Liljenroth avled...
...1944. Bergendal blev 1948 TCO:s...
...kursgård men är nu sedan flera år en fristående...
...konferensanläggning. TCO har vid flera tillfällen...
...byggt ut anläggningen. Den mest omfattande utbyggnaden
...stod färdig 1968 efter ritningar av arkitekt...
...Örjan Lüning.
Sollentuna kyrka, de äldsta delarna är från 1100-talet.
Kyrkans nuvarande utseende är huvudsakligen från...
...1600-talet. Tornet har en gång tjänat som...
...försvarstorn. Sevärt av utsmyckningen i kyrkan är...
...ett altarskåp från 1400-talet och en tavla till minne av...
...likvakan över Gustav Vasa. Dopfunt från 1200-talet.
Maratonstenen, en minnessten från...
...Stockholmsolympiaden 1912, där det olympiska...
...maratonloppet hade sin vändpunkt. Minnesstenen...
...kom upp några år efteråt.
Överby kvarn, den enda bevarade väderkvarnen...
...i Sollentuna som har rustats under 90-talet genom...
...hembygdsföreningens försorg. Intill kvarnen ligger...
...Överby gård. Gården ägdes av riksdagsman Harald...
...Laurin fram till 1938. Efter Laurins ägo har gården...
...varit sjukhem och hem för ensamstående mödrar.
Nu ägs Överby gård av Sollentuna kommun.
En överblommad maskrosäng nära Överby kvarn
Copyright © Patrik Lord, LordProduction All Rights Reserved
  • Start
  • Om
  • Kontakt
  • Tjänster
    • Försäljning av bilder
    • Annonsproduktion
    • Inskanning av diabilder
  • Bildbank
    • Botkyrka
    • Danderyd
    • Företagsinspiration >
      • FöretagsInspiration nr 1 2008
      • FöretagsInspiration nr 2 2008
    • Haninge
    • Huddinge
    • Ingrid Lord drawings
    • Järfälla
    • Kalmar
    • Katrineholm
    • Lidingö
    • Nacka
    • Sollentuna
    • Solna
    • Stockholm >
      • Gamla stan & Riddarholmen
      • Hammarby sjöstad
      • Kungsholmen
      • Norrmalm
      • Södermalm
    • Södertälje
    • Tyresö
    • Täby
    • Upplands-Väsby
    • Övriga världen >
      • Filippinerna
      • Frankrike